Sivuston nopeustesti | Syyt ja ratkaisut hitauteen

JAA YSTÄVÄLLE

sivuston nopeustesti

Nykypäivän nopeatempoisessa digitaalisessa maailmassa hidas verkkosivusto voi vahingoittaa liiketoimintaasi yllättävän paljon. Yrittäjänä tiedät nopean ja optimoidun verkkosivuston tärkeyden, mutta joskus muut kiireet ajavat vain tämän ongelman ohi. Asiaa ei helpota se että optimointiakin pitää tehdä useammin kuin kerran. Netin muuttuvan luonteen takia tänään täysin optimoitu sivusto voi vuoden päästä olla jälleen hidastunut merkittävästi. Näistä huolimatta nettisivujesi nopeus on asia johon kannattaa kiinnittää huomiota. Yksi tämän hetken siteeratuimpia tutkimuksia kertoo että 1 sekunnin viive voi aiheuttaa 7 % loven myyntiin. Joten jos myyntisi on esimerkiksi 1 000 € päivässä, menetät 25 200 € vuodessa!

Tässä artikkelissa annan 7 syytä, miksi sivustosi on niin hidas, ja 7 ratkaisua näihin ongelmiin. Mutta ensin on hyvä hankkia hieman dataa.

Testaa nettisivujesi nopeus

Nettisivujen nopeuden testaamiseen on monta työkalua mutta esittelen tässä yhden tunnetuimman: GT Metrix. Se on ilmainen ja näyttää nopeasti sivustosi tilanteen. Kopioi nettisivujesi osoite osoiteriviltä ja testaa nopeutesi. Saat tuloksen saman tien ja pääset hieman jyvälle siitä, kuinka suuri ongelma on vai onko sitä lainkaan. Sivusto antaa helposti tulkittavat lukemat jotka on värikoodattu. Mitä punaisempia lukemia saat, sen hitaammin sivustosi toimii.

Alla kuvakaappaukset kahden sivuston lukemista. Ei varmaan ole epäselvyyttä siitä, kumman sivuston omistaja sinä olisit.

testaa nettisivujesi nopeus 1
testaa nettisivujesi nopeus 2

Huomautus: jos olet kiireinen ja tajusit että sivustosi on liian hidas, etkä kerkeä itse tekemään asialle mitään, laita minulle mailia! Autan mielelläni ja verkkosivustosi laajuudesta riippuen hintani pyörii 100-300 euron välimaastossa.

Hitaiden verkkosivustojen vaikutus yritykseesi

  • Käyttäjäkokemus: Yksi tärkeimmistä menestyvään verkkoliiketoimintaan vaikuttavista tekijöistä on erinomaisen käyttökokemuksen tarjoaminen. Hidas verkkosivusto voi aiheuttaa turhautumista ja lopulta saada potentiaaliset asiakkaat poistumaan sivustostasi etsimään parempaa kokemusta muualta.
  • Google-näkyvyys: Google pitää sivuston nopeutta yhtenä merkittävänä sijoitustekijänä, mikä tarkoittaa, että hidas verkkosivusto voi vaikuttaa negatiivisesti hakukoneesi näkyvyyteen. Tämä voi vähentää orgaanista liikennettä ja vähentää myyntiä.
  • Kuten jo mainitsin, tutkimukset ovat osoittaneet, että yhden sekunnin viive sivun latausajassa voi vähentää myyntiä jopa 7 %. Nopeuttamalla verkkosivustoasi lisäät merkittävästi todennäköisyyttä, että kävijöistä tulee asiakkaita (lähde).

WordPress-sivujen nopeuden parantaminen

Tässä annan kahdeksan syytä nettisivujesi hitauteen ja ratkaisut ongelmiin:

  1. Hostaus. Valitse korkean suorituskyvyn hostauspalvelu. Hitaalla ja nopealla hostauksella on valtava ero. Siinä missä huonon palveluntarjoajan webhotellissa pidetyt sivustot ovat jatkuvasti alhaalla ja toimivat hitaasti, hyvä hosting pitää huolen siitä että data liikkuu nopeasti! Etsi palvelu, joka tarjoaa SSD-levyjä, runsaasti resursseja ja luotettavan up-timen. Myös erityistä WordPress-hostausta kannattaa harkita, sillä se tarjoaa lisäoptimointeja, jotka on suunniteltu erityisesti WordPress-verkkosivustoille. Sivutalo.fi suosittelee lämpimästi Hostaan.fi:tä. He siirtävät sivustosi heidän palvelimilleen nopeasti ja vaivattomasti.
  2. Teema. Iso, huonosti tehty ja raskasta koodia sisältä teema on sivuston riippakivi. Käytä siis kevyttä teemaa. Sillä on merkittävä rooli sivustosi toiminnassa! Valitse kevyt, hyvin koodattu teema, jonka suunnittelussa on huomioitu tarve nopeudelle. Sivutalo suosittelee Astraa. Voit valita ilmaisen tai Pro-version.
  3. Kuvat. Suuret, optimoimattomat kuvat voivat hidastaa verkkosivustoasi huomattavasti. On valtava ero sillä, ovatko kuvat kooltaan esimerkiksi 3mb vai 60kb. Pienennä kuvatiedostojen kokoa pakkaamalla ne, muuttamalla niiden kokoa sopiviin mittoihin ja käyttämällä oikeaa tiedostomuotoa (JPEG valokuville ja PNG kuville tai grafiikalle). Ehdoton työkalu kuvien pienentämiseen on Shortpixel. Ilmaisella versiolla pääset todella pitkälle!
  4. Välimuisti. Ota käyttöön välimuisti. Ilman sitä käyttäjille ladataan sivustosi sisältö alusta loppuun joka ainoa kerta. Välimuistiin tallennetaan verkkosivustosi sisällöstä staattisia versioita, jotka voidaan sitten tarjota käyttäjille ilman, että niitä tarvitsee luoda uudelleen. Tämä voi nopeuttaa sivustoasi huomattavasti, etenkin toistuville vierailijoille. Saatavilla on lukuisia WordPress-välimuistilaajennuksia, mutta WP Rocket on luultavasti tunnetuin ja luotetuin. Ja täysin syystä. Hankkimalla ja optimoimalla WP Rocketin, huomaat selvän eron sivustosi suorituskyvyssä. Hyviä ohjeita WP Rocketin optimoimiseen löytyy kun laittaa YouTubeen hakusanaksi ”wp rocket optimization”.
  5. Pienennä ja yhdistä CSS- ja JavaScript-tiedostoja. Pienentäminen tarkoittaa tarpeettomien merkkien poistamista CSS- ja JavaScript-tiedostoistasi, kun taas niiden yhdistäminen vähentää sivustosi tekemien HTTP-pyyntöjen määrää. Molemmat toiminnot voivat lisätä nopeutta merkittävästi. Monet välimuistilaajennukset, kuten aiemmin mainitsemani WP Rocket, tarjoavat sisäänrakennettuja pienennys- ja yhdistelmäominaisuuksia.
  6. Optimoi tietokantasi. Ajan myötä WordPress-tietokantaasi voi kertyä yhtä sun toista tarpeetonta: eri versioita, luonnoksia, roskapostikommentteja jne. Tietokannan säännöllinen optimointi parantaa suorituskykyä.
  7. Laajennukset. Rajoita laajennusten käyttöä. Vaikka laajennukset voivat lisätä arvokkaita toimintoja WordPress-sivustollesi, ne voivat myös hidastaa latausaikoja, ja paljon! Harkitse huolellisesti jokaisen asentamasi laajennuksen tarpeellisuutta ja poista kaikki tarpeettomat. Kun olet lisäämässä jotain pientä toimintoa sivustollesi ja asennat sen vuoksi uuden lisäosan, muista että se hidastaa sivustoasi väistämättä jonkin verran. Onko se siis sen arvoinen? Muista myös pitää laajennuksesi ajan tasalla, sillä päivitykset sisältävät usein suorituskyvyn optimointia sekä parantavat yleistä tietoturvaa.

Lopuksi

Yhteenvetona voidaan todeta, että hitaat verkkosivustot voivat olla haitallisia yrityksellesi, mutta hyvä uutinen on, että jopa super-hitaita sivustoja voidaan parantaa oikeilla työkaluilla. Toteuttamalla tässä artikkelissa esitetyt 7 vinkkiä ja keskittymällä jatkuvaan parantamiseen pääset jo todella pitkälle.

Jos tuntuu että kädet ovat täynnä hommia, pyydä tarvittaessa apua: voit esimerkiksi ottaa yhteyttä Sivutaloon, niin laitetaan homma kuntoon.

Muista myös pysyä ajan tasalla. Kerran optimoitu ei ole ikuisesti optimoitu. Nettisivujen nopeuttaminen ei ole pikamatka vaan maraton jonka pitäisi kulkea mukana koko yrityksesi elinkaaren ajan.

Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä! Olisi kiva kuulla, millaisia tuloksia saat, kun näitä ohjeita toteutat käytännössä. Kommenttikenttä on auki.

Ja jos sinulla on kysyttävää, jätä ihmeessä kommenttia. Vastaan mielelläni.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoittaja

Joni Pystö

Joni Pystö

Tampereella asuva freelancer jonka sydäntä lähellä ovat valokuvaus, nettisivujen rakentaminen ja niihin liittyvät sovellukset ja palvelut.

Viimeisimmät artikkelit

Kuukauden tarjous

Huomautus

Saatan ansaita palkkion tietyistä tässä blogissa mainituista tuotteista tai palveluista. Voit olla varma, että suosittelen vain tuotteita ja palveluita, joita olen itse käyttänyt ja/tai joiden uskon olevan arvokkaita lukijoilleni. Jos teet ostoksen tai rekisteröitymisen tämän blogin linkkien kautta, et maksa enempää, mutta autat minua pitämään tämän sivuston aina ilmaisena ja laadukkaana. Kiitos!

-Joni